- Geschiedenis van de voetreflex
Voetreflexologie was al 5000 jaar geleden bekend in China en India. Er zijn ook sporen teruggevonden in het oude Egypte en bij de Indianen van Noord-Amerika. Sinds de middeleeuwen is voetreflexologie bekend in Europa. Het werd in eerste instantie beoefend door artsen die een manier zochten om de pijn tijdens een ingreep te verminderen. De voetreflexologie zoals we die nu kennen, werd ontwikkeld door de Amerikaanse arts Dr William Fitzgerald. Hij ontdekte dat het zetten van druk op een reflexpunt op de voet niet alleen de pijn wegnam, maar ook in een groot aantal gevallen de oorzaak genas. Hij bracht in kaart hoe specifieke zones op de voet gelinkt zijn met het lichaam.
Op die manier ontstond een model waarbij het lichaam geprojecteerd werd op de voeten. Fysiotherapeut Eunice Ingham, heeft door jarenlang toegewijd onderzoek de kaarten verder gedetailleerd. Zij begon ook rond te reizen en opleiding te geven. Eén van haar leerlingen, Hanne Marquardt droeg deze kennis en kunde verder uit in Europa.
Voetreflexologie wordt ook wel voetreflexzonetherapie genoemd, heeft een regulerende werking op lichaam en geest. Voetreflexologie gaat er vanuit, dat door het lichaam energiebanen lopen, die onder de voet eindigen of beginnen. De methode is er op gericht om het natuurlijk vermogen dat ieder mens heeft om tot genezing te komen hersteld wordt. De reflexzones in de voeten corresponderen met organen, spieren, botten en weefsel. Door deze reflexzones te behandelen gaat er een stimulerende werking uit naar de betreffende organen, waardoor blokkades kunnen worden opgeheven en de energie weer vrij kan stromen. Zo kan het betreffende (zieke) orgaan zich herstellen of een zwak orgaan kan zich versterken. Door deze therapie zullen niet alleen de fysieke maar ook de emotionele aspecten van de mens op een positieve manier in het genezingsproces betrokken worden. Veel van onze klachten worden veroorzaakt door spanning. Door het ontspannen, zowel lichamelijk als geestelijk, kunnen veel klachten verdwijnen.
- Chinese voetreflexologie
De Chinese voetreflexoloog masseert niet alleen de voeten maar ook de knieën, onderbenen met de daarop gelegen acupunctuurpunten en meridianen. Omdat er ook belangrijke meridianen op de handen/armen bevinden worden deze ook ingezet in het behandelplan mocht dit nodig zijn.
De combinatie van beide systemen biedt ongekend veel mogelijkheden en versterkt en versnelt de effecten van een behandeling
- Wat doet voetreflextherapie
Het bevordert het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Het beïnvloed het zenuwstelsel op een positieve manier. Het heeft een sterk ontspannend effect. Een goede doorbloeding en energiedoorstroming in organen en weefsels zorgen ervoor dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd en voedingsstoffen beter worden aangevoerd. Dit alles heeft een vitaliserend en opbouwend effect voor het lichaam.
Bij welke klachten kan voetreflex gebruikt worden:
- Hoofdpijn/migraine
- Spijsverteringsklachten ( bv maagklachten, darmklachten zoals obstipatie)
- Vermoeidheid
- Burning-out
- Spierklachten, gewrichtsklachten en/of wervelkolomklachten
- Na ziekte/operatie voor sneller herstel
- Chronische ziekten
- Stress
- PMS of andere hormonale klachten
- Oude blokkades
- Emotionele klachten
- Depressiviteit
- Griep/verkoudheid/luchtwegaandoeningen of ter verbetering van de weerstand
- Nier/blaas klachten bv blaasontsteking
- Diabetes, hypoglycemie ( lage bloedsuikerspiegel)
- Huidaandoeningen ( bv eczeem)
- Slaapstoornissen
- Preventief
Mocht u andere klachten hebben die hier niet bij staan, vraag gerust of ik wat voor u kan betekenen.
Zwangerschapsreflexologie
De mogelijkheden m.b.t zwangerschap is ook enorm. Denk aan overtijdsbehandeling,
het draaien van het kindje bij stuit of dwarsligging.
Maar ook zwangerschapsklachten zoals: misselijkheid, maagzuur, bekkenklachten,
rugklachten, stemmingswisselingen, beginnende zwangerschapsdiabetes, milde
hoge bloeddruk, oedeem etc.
Belangrijk te weten dat het niet ter vervanging is van verloskundige of gynaecoloog!
Ook is voetreflexplus prima toepasbaar bij (pasgeboren) baby`s.
Druk en tijd zal daarbij aangepast worden. Waar aan te denken: moeizame
geboorte (bv vacuum), veelvuldig spugen, obstipatie etc.
Daarnaast vind ik het bijzonder te ervaren hoeveel effect voetreflex bij kinderen heeft.
Kinderen krijgen tegenwoordig onbewust al veel indrukken binnen waardoor ze klachten als vermoeidheid, buikpijn, hoofdpijn of slechter slapen kunnen hebben. Door voetreflex toe te passen zie je hoe ze door ontspanning al veel klachten kwijt kunnen raken.
Het belangrijkst is, dat we niet een reguliere specialist of huisarts vervangen. Dit is ter ondersteuning van het zelfgenezend vermogen.